Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

ζηλεια και πικρα

Γιατί πρέπει πάντα να ντρέπομαι που ζω σαν καραγκιόζης;

γιατί όλοι οι ευρωπαικοι θεσμοί ξεκινούν απ τον πολίτη για τον πολίτη κι εμεις είμαστε στο τυχαίο και στο έλεος των συγκυριών και των συμπτώσεων;


Στοκχόλμη, η πιο πράσινη πρωτεύουσα
Posted: Mon, 02 Nov 2009 19:10:49 +0000
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε, για το 2010, τη Στοκχόλμη της Σουηδίας ως την πλέον πράσινη πρωτεύουσα της Ευρώπης. Αλλωστε, όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Deutsche Welle (DW), εδώ και πολλά χρόνια η σουηδική πρωτεύουσα αποτελεί πρότυπο οικολογικής πόλης, τόσο ως προς τις υποδομές που διαθέτει όσο και ως προς την ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Η τιμητική αυτή διάκριση απονέμεται φέτος, για πρώτη φορά, από την Επιτροπή σε πόλη χώρας-μέλους της ΕΕ. Αποκαλείται δε ευρωπαϊκό βραβείο για την πλέον πράσινη πρωτεύουσα. Ετσι, από την 1η Ιανουαρίου του 2010 η Στοκχόλμη θα φέρει τον τίτλο «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης».
Θα ακολουθήσει, το 2011, το Αμβούργο, ενώ ήδη οι ειδικοί της Επιτροπής εξετάζουν τις υποψηφιότητες για το 2012 και 2013. Ποια είναι, όμως, τα κριτήρια; Τοπικές πρωτοβουλίες κατά της κλιματικής αλλαγής, διαχείριση απορριμμάτων, προστασία του περιβάλλοντος, συγκοινωνίες, ποιότητα αέρα και νερού.
Τι ήταν εκείνο, όμως, που έκανε τη Στοκχόλμη τόσο ξεχωριστή, ώστε να βραβευτεί ως πρώτη, «πράσινη» ευρωπαϊκή πρωτεύουσα; Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Χάμαρμπι Σγέσταντ, που θεωρείται ως μια υποδειγματική συνοικία, η οποία σχεδιάστηκε για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι Ολυμπιακοί δεν ανατέθηκαν τελικά στη Στοκχόλμη. Η συνοικία, όμως, έμεινε και ανεβάζει κατά πολύ τον… πήχη του τι σημαίνει πραγματικά οικολογική συνοικία.
Για παράδειγμα, ενώ στις ΗΠΑ ή την Αυστραλία αντιστοιχούν σε κάθε πολίτη εκπομπές 20 τόνων διοξειδίου του άνθρακα το χρόνο, στη Στοκχόλμη η αναλογία αυτή είναι μόλις 4 τόνοι. Ο αρχιτέκτονας της συνοικίας, Στέλαν Φρίξελ, μιλώντας στην «ΝΒ», είπε χαρακτηριστικά: «Μας ρωτούν: Πώς το καταφέρνετε; Είναι τα κτίρια τόσο μοναδικά; Με τι τρόπο καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες; Ποιο είναι το μυστικό; Το μυστικό είναι η υποδομή, απαντούμε».
Πάντως, σύμφωνα με την Επιτροπή, το μυστικό της επιτυχίας των Σουηδών είναι -εκτός από τις υποδομές- η ανακύκλωση και οι μικρές αποστάσεις μεταξύ των διαφόρων συστημάτων επεξεργασίας των λυμάτων, τα οποία λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Οι Σουηδοί αρχιτέκτονες μετέτρεψαν μια παλιά, παροπλισμένη βιομηχανική μονάδα, σ’ ένα σύγχρονο κτιριακό συγκρότημα κατοικιών, που έχουν θέα τα πάρκα και τη μαρίνα με τα σκάφη αναψυχής. «Η υποδειγματική υποδομή περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ανακύκλωσης», τόνισε ο Γιόνας Τέρνμπλομ, διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρείας Envac.
Πρόσθεσε πως «η ανακύκλωση λειτουργεί μόνον εάν συμμετέχουν οι πολίτες. Μπροστά σε κάθε σπίτι συλλέγονται οργανικά υπολείμματα για κομποστοποίηση, χαρτί και βέβαια υπόλοιπα απορρίμματα που δεν πηγαίνουν στην ανακύκλωση».
Σε κάθε σπίτι υπάρχουν σωλήνες ύψους αρκετών μέτρων, όπου ρίχνονται τα απορρίμματα. Από εκεί, με ισχυρή πίεση, περνούν μέσα από ένα δίκτυο σωληνώσεων και φτάνουν στο σημείο από το οποίο μεταφέρονται στο χώρο ανακύκλωσης.
Επιπλέον, από διαδικασία ανακύκλωσης περνάει και το νερό, με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή. Ετσι, μετά την πρώτη χρήση στέλνεται στη μονάδα επεξεργασίας, όπου παράγεται βιολογικά φυσικό αέριο για οικιακή χρήση αλλά και τη δημόσια συγκοινωνία. Επίσης, το υπόλοιπο νερό τροφοδοτεί το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της συνοικίας.

απο αντιnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου