Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

δικαίωσαν τη ζωή τους.

Πέθανε σε ηλικία 101 ετών ο μεγάλος Γάλλος ανθρωπολόγος ερευνητής Κλοντ Λεβί-Στρος.

Γεννημένος στις Βρυξέλλες το 1908, με καλές φιλοσοφικές σπουδές, ο Λεβί Στρος, ο σκαπανέας του στρουκτουραλισμού, ο μεθοδικός μελετητής των μύθων σε πλανητική διάσταση, ο οικολόγος, έκανε πολλά ώστε να αποκατασταθεί η πρωτόγονη σκέψη, μάλιστα με μία χροιά ηθικολογική.
Αγωνιστής στο κόμμα SFIO, τον πρόδρομο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, πήρε το πανεπιστημιακό δίπλωμα της Φιλοσοφικής σχολής το έτος 1931.
Σχεδόν αμέσως, αναλαμβάνει θεση καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο, με ορμητήριο το οποίο κάνει από το 1935 πολλές εθνογραφικές αποστολές σε όλον τον Αμαζόνιο. Εκεί θα εμπνευστεί τους «Θλιμένους Τροπικούς» (1955), που επέχει θέση αυτοβιογραφίας του εξέχοντος Γάλλου διανοητή.
Το 1941 θα καταφέρει να φθάσει στη Νέα Υόρκη, όπου κατά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο θα διδάξει. Μεταπολεμικά, γίνεται καθηγητής Ανθρωπολογίας του «Κολλεγίου της Γαλλίας» όπου διδάσκει έως το 1982.
Το 1973 εισήλθε στη Γαλλική Ακαδημία, κατέχοντας ισοβίως την έδρα της Εθνολογίας.
«Οι στοιχειώδεις δομές συγγένειας» των πρωτόγονων λαών, η «Δομική ανθρωπολογία 1 και 2», όπου θεμελιώνει-τεκμηριώνει τον δομισμό εφαρμόζοντάς τον σε όλα τα ανθρώπινα είδη, και τέλος «Η άναρχή Σκέψη» είναι πολύ γνωστά έργα του Λεβί-Στρος.
Με επιβλητικό παράστημα κι ένα διεισδυτικό βλέμμα πίσω από τα πολύ χαρακτηριστικά γυαλιά του, εξαιρετικά φιλόμουσος και ειδικά φίλος της όπερας, λάτρης της Ιαπωνίας, βουδιστής στο τελευταίο στάδιο της ζωής, ο αιωνόβιος Γάλλος διανοητής διακρινόταν από μία...εκφοβιστική ντροπαλότητα, σύμφωνα με το στενό του περιβάλλον.
Εζησε στα τέλη της μακράς ζωής του σε ένα διακριτικό διαμέρισμα στο Παρίσι. Εγραψε, τότε, το έργο «Από Κοντά και από Μακριά».





www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου