Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

ενδιαφέρον. προγραμματίστε το

Κόπολα, Εγκογιάν, Κουστουρίτσα: όλοι για το «Πανόραμα»

Της ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ

Με εκλεκτό καλεσμένο έναν σταρ, τον Φράνσις Φορντ Κόπολα, ξεκινά το «Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου 2009» στις 22 Οκτωβρίου (έως 1η Νοεμβρίου).

Η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία θα βρεθεί στο «Πανόραμα», σε σκηνή από την ταινία «Η Τζούλια δεν πάει ραντεβού το βράδυ» του Τζιουζέπε Πιστόνι
Ο βραβευμένος με Οσκαρ δημιουργός θα παρουσιάσει την τελευταία του ταινία «Tetro» -ένα οικογενειακό δράμα με πρωταγωνιστή τον Βίνσεντ Γκάλο- και θα δώσει ένα masterclass (30/10, Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», 7 μ.μ.).
Από φέτος το Φεστιβάλ γίνεται υπό την αιγίδα του Πολιτισμικού Οργανισμού του Δήμου Αθηναίων, πάντα με καλλιτεχνικό διευθυντή τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη.

Ο Κόπολα δεν είναι η μόνη διασημότητα του «Πανοράματος». Θα έρθουν ακόμα οι Ατόμ Εγκογιάν, Εμίρ Κουστουρίτσα, Τζον Χίλκοουτ (σκηνοθέτης του «Δρόμου», που παίχτηκε στό πρόσφατο φεστιβάλ της Βενετίας), Βαλέρια Γκολίνο, πιθανότατα και ο Αντρέι Βάιντα.

Η έναρξη θα γίνει με το «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου (Ιντεάλ, 9 μ.μ.), στο πλαίσιο του αφιερώματος στα πενήντα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στις έντεκα μέρες του Πανοράματος θα προβληθούν περισσότερες από 100 ταινίες (Ιντεάλ, Τριανόν Filmcenter, Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης»).


Το «New York Ι love you», υπογράφουν 12 σκηνοθέτες, από τον Φατίχ Ακίν μέχρι τη Νάταλι Πόρτμαν
Το πρόγραμμα είναι πλούσιο:

* ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ. Δέκα ταινίες διεκδικούν το βραβείο του Πανοράματος. Ανάμεσά τους: «Αιώνιες στιγμές» από τον υποψήφιο για Οσκαρ σκηνοθέτη Γιαν Τρελ, που σκιαγραφεί το πορτρέτο της καθημερινής ζωής της Σουηδίας του περασμένου αιώνα, «Χαμένοι καιροί» του Αρον Ματιάσι, με ήρωα έναν νεαρό που παίρνει τον νόμο στα χέρια του, «Η Τζούλια δεν πάει ραντεβού το βράδυ» του Τζιουζέπε Πιστόνι. Μια ταινία για τον κινηματογράφο είναι το «Ουίσκι με βότκα» του Αντρέας Ντρέσεν. «Η πόλη του διαβόλου», ντεμπούτο του Βλαντιμίρ Πασκάλιεβιτς, είναι μια μαύρη κωμωδία που χρονολογεί την καθημερινότητα της ζωής στο Βελιγράδι. Για πρώτη φορά συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό και δύο ελληνικές: «Guilt» του Βασίλη Μαζωμένου και «Η Χρυσόσκονη» της Μαργαρίτας Μαντά.

* ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ. Δεκαέξι ολοκαίνουργιες ταινίες κάνουν το ελληνικό ντεμπούτο τους. Ανάμεσά τους: «Tetro» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, «Στα όρια του ελέγχου» του Τζιμ Τζάρμους, «Μαραντόνα» του Εμίρ Κουστουρίτσα, «Adoration» και «Chloe» του Ατόμ Εγκογιάν, «Γλυκιά έξαψη» του Αντρέι Βάιντα, «Vincere» του Μάρκο Μπελότσιο, «Ο δρόμος» του Τζον Χίλκοουτ, «New York Ι love you», που συνυπογράφουν δώδεκα δημιουργοί, ανάμεσά τους Φατίχ Ακίν, Ιβάν Ατάλ, Αλέν Χιουζ κ.ά.

* ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΙΝΕΜΑ. Πίσω στη δεκαετία του 1970 και το νέο ελληνικό κύμα κινηματογράφου μάς πηγαίνουν οι: «Αναπαράσταση» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, «Ανατολική περιφέρεια» του Βασίλη Βαφέα, «Ιωάννης ο βίαιος» της Τόνιας Μαρκετάκη, «Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο» του Κώστα Φέρρη, «Χάπι ντέι» του Παντελή Βούλγαρη, «Οι τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας» του Νίκου Παναγιωτόπουλου, «Ευδοκία» του Αλέξη Δαμιανού, «Η καγκελόπορτα» του Δημήτρη Μακρή.

* ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ. «Η Χαρίτα Μάντολες στέκεται δίπλα μου» του Χρίστου Σιοπαχά, «Το τείχος μας» του Πανίκου Χρύσανθου, «Αττίλας 74» του Μιχάλη Κακογιάννη, «Κύπρον, ου μ' εθέσπισεν» του Νίνου Φένεκ Μικελίδη κ.ά.


Εκτός από την τελευταία ταινία του Κόπολα «Tetro», θα προβληθούν και τρεις παλιότερές του
* ΦΡΑΝΣΙΣ ΦΟΡΝΤ ΚΟΠΟΛΑ. Θα προβληθούν τρεις παλιότερες ταινίες του: «Μια μέρα, ένας έρωτας», «Επαναστάτες χωρίς αύριο», «Αποκάλυψη τώρα Redux».

* ΒΟΥΒΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ. Η πρώτη απόπειρα του Αλφρεντ Χίτσκοκ στο θρίλερ, «Ο ένοικος», θα προβληθεί στο «Παλλάς», υπό τη μουσική του Νίκου Πλάτανου.

Υπάρχουν ακόμα μεγάλα αφιερώματα στα 50 χρόνια της νουβέλ βαγκ, στην τζαζ στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και στο κραχ. *

Βραβείο και στον Θ. Αγγελόπουλο

Με το Ειδικό Βραβείο του Πανοράματος θα τιμηθούν οι Φράνσις Φορντ Κόπολα (για τη δράση της εταιρείας παραγωγής του, American Zoetrope), Ατόμ Εγκογιάν, Θόδωρος Αγγελόπουλος και η ηθοποιός Μάρω Κοντού.

από: www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου