Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Στον ομφαλο της γης!

Δ Ε Λ Φ Ο Ι 2 0 1 0

ΜΑΡΑΘΩΝ : Στο έργο οκτώ Ελλήνων Σύγχρονων Καλλιτεχνών
Έκθεση Ζωγραφικής και Γλυπτικής
Συμμετέχουν με έργα τους οι : Νίκος Ναυρίδης-Αλεξάνδρα Αθανασιάδη-Βένια Δημητρακοπούλου-Νίκος Αλεξίου-Ευγενία Αποστόλου-Βάνα Ξένου-Νάκης Τατσιόγλου-Δανάη Στράτου
Επιμέλεια έκθεσης : Έφη Ανδρεάδη, κριτικός τέχνης
Διάρκεια : 2 Ιουλίου - 2 Αυγούστου
«Παρουσιάζοντας έργα από τα χέρια και τη σκέψη οκτώ νέων ανθρώπων που ζουν και λειτουργούν στον σύγχρονο κόσμο η έκθεση αυτή δεν θα είναι μόνο μια «υπόμνηση» του Μαραθώνα αλλά θα του δώσει μιαν άλλη υπαρκτή προοπτική κι έναν ζωντανό απόηχο». Σημειώνει η επιμελήτρια της έκθεσης Έφη Ανδρεάδη.
«Στους Δελφούς θα ταξιδέψουν και θα στηθούν ένα γλυπτό της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη, μια σύνθετη κατασκευή του Νίκου Αλεξίου, ένα ζωγραφικό έργο της Ευγενίας Αποστόλου, μια γλυπτική εγκατάσταση της Βένιας Δημητρακοπούλου, ένα γλυπτικό σύνολο του Νίκου Ναυρίδη, ένας συνδυασμός σχεδίου-γλυπτικής της Βάνας Ξένου, ένα γλυπτό του Νάκη Ταστσιόγλου και μια σύνθεση γλυπτού και φωτογραφίας της Δανάης Στράτου.»



4Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ, 5-12 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
Γενικό Θέμα: Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών οργανώνει τη συνάντηση Νέων Δημιουργών με στόχο την καθιέρωση των Δελφών ως χώρο συνάντησης νέων καλλιτεχνών και σπουδαστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια-σεμινάρια-masterclasses και καλλιτεχνικές performances.

Ο ΗΧΟΣ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΤΩΝ: CROSSROADS PROJECT
Διδάσκοντες: Δημήτρης Δεσύλλας & Πέτρος Κούρτης
Πρωτότυπο πρόγραμμα μουσικών εργαστηρίων, master classes, διαλέξεων και μουσικών performances.
Δύο φαινομενικά διαφορετικοί κόσμοι, ο κλασικός και ο παραδοσιακός, ανιχνεύουν και δρουν, συνεργάζονται και δημιουργούν σε ένα μοναδικό περιβάλλον, με οδηγούς δύο ξεχωριστούς μουσικούς-εκπαιδευτικούς των κρουστών.
Ο Δημήτρης Δεσύλλας, σολίστ και καθηγητής των κρουστών οργάνων της συμφωνικής ορχήστρας, και ο Πέτρος Κούρτης, μουσικός και καθηγητής στα τμήματα παραδοσιακών και μοντέρνων κρουστών, θα διδάξουν τεχνικές, ερμηνεία και ρεπερτόριο των ειδικοτήτων τους και παράλληλα θα συνεργαστούν για την παρουσίαση του Crossroads project «Ο Ήχος των Κρουστών» με τη συμμετοχή των νέων μουσικών που λαμβάνουν μέρος στο πρόγραμμα εργαστηρίων-master classes.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ- ΔΡΑΣΕΙΣ
Master class Δημήτρη Δεσύλλα, 5-12 Ιουλίου
Βασικές τεχνικές και ερμηνεία στα έργα των Elliot Carter, Ιάννη Ξενάκη, J.S.Bach, Jacques de Leclouse
Τεχνικές συνόλου κρουστών - βασικό ρεπερτόριο

Master class Πέτρου Κούρτη, 7-12 Ιουλίου
Τα κρουστά του κόσμου στην Ελλάδα του ρυθμού: ελληνικά παραδοσιακά κρουστά και κρουστά του κόσμου πραγματεύονται τις έννοιες τεχνική-ήχος-groove-αυτοσχεδιασμός με πρωταρχική προϋπόθεση την κοινή γλώσσα ρυθμού και μουσικής.
Ενορχήστρωση συνόλου παραδοσιακών κρουστών, φρασεολογία, αυτοσχεδιασμός.
Crossroads Project: Δημήτρης Δεσύλλας - Πέτρος Κούρτης, 5-12 Ιουλίου
Συνεργασία κλασικών και παραδοσιακών κρουστών για τη δημιουργία και παρουσίαση ενός πρωτότυπου έργου που θα παρουσιαστεί την τελευταία ημέρα του προγράμματος στους Δελφούς.

Διαλέξεις
Ρυθμολογία στην Πράξη από το Μηδέν στο Απειρο (Δ. Δεσύλλας)
Η έννοια της βάσης και η σημασία της, το groove και τα συνθετικά χαρακτηριστικά του. (Π. Κούρτης)
Η αισθητική του ήχου και της μουσικής φράσης (Δ. Δεσύλλας)
Ο αυτοσχεδιασμός σε σχέση με τις παραδοσιακές φόρμες και στυλ (Π. Κούρτης)

Μουσικές Performances

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου